2014 Inleiding.

Ik heb gezocht in diverse lotgenoten groepen e.d. maar daar kom ik relatief erg weinig recente ervaringen over het Mantelcellymfoom tegen. Vooral dit laatste heeft mij ertoe gezet hierover een blog bij te houden en deze op “het web” te zetten. Het staat de lezer vrij om opmerkingen te maken en eventueel vragen te stellen.

Aanloop periode naar de diagnose “Lymfklierkanker”.
Eind 2013 toonden zich de eerste tekenen dat er “iets” niet helemaal in orde leek.

Dit uitte zich in kleine ongemakken zoals:
– Een oorontsteking, oordruppels erin en over.
– Ontstoken vingertoppen, zalfje erop en over.
– Plekjes in de hals die niet dicht wilden, weer een ander zalfje erop en over.
– Een bloedonderzoek gaf weinig inzicht, een beetje bloedarmoede.
– Een vervolgonderzoekje gaf een zeer klein staaltekort aan.

Alles op zichzelf eigenlijk kleine ongemakken, maar naar later bleek met grote gevolgen.
De huisarts vertrouwde een en ander niet, het leek erop dat mijn lichaam “maar iets deed” maar hij kwam met deze onderzoeksresultaten niet verder. Om die reden werd ik doorgestuurd naar de hematoloog.

Op 15 april 2014 het eerste bezoek aan de hematoloog. Deze hoorde mijn verhaal aan en samen met de informatie van de huisarts dacht hij in eerste instantie aan iets viraals tot hij mijn lymfeklieren aftastte. Bij het bevoelen van de klieren gaat hij om en noemt CLL als mogelijkheid. BOEM……. daar gaat je rustige leventje…….. wat gebeurt er, wat nu, er flitst van alles door mij heen….. Hettie, mijn vrouw is het hele weekend stil en teruggetrokken, zij heeft het plaatje al compleet. Zelf zie ik er de ernst wel van in, maar bij mij werd het plaatje pas compleet toen er een naam aan werd gehangen. Ik kon dit weekend Hettie dus wel een beetje bijstaan en zij mij over 14 dagen, op 22 april toen de uitslag van de scan bekend werd.

Op 18 april een scan, op 28 april werd een lymfeklier uit de hals verwijderd en op 7 mei een beenmergpunctie gedaan. In de weggenomen lymfeklier blijkt celpopulatie van het NHL B-lymfoom aanwezig te zijn, passend bij Mantelcellymfoom. Ook in de beenmergmonsters werd dit in geringe mate aangetroffen. Op 22 april de eerste uitslag, de scan is klaar. Bij het bekijken hiervan bleek mijn lijf vol te zitten met grijze vlekken, dit zijn de aangedane lymfeklieren en het zijn er veel van hals tot en met de liezen.

Alle organen, behalve de milt, zien er prima uit, alles is dus nog schoon, behalve de lymfeklieren en de vergrootte milt .
Het is lymfklierkanker, kwaadaardig en niet te genezen!

Dat wordt 6 x Chemo en 2 jaar een onderhoudsschema met immuuntherapie !!

6 thoughts on “2014 Inleiding.

 • Ming

  on

  Harm ik volg je op de voet.Als geen ander, en zonder woorden, zal ik weten, begrijpen en voelen welke berg jij nu gaat beklimmen!
  Toitoi…..je kan het.
  Je weet me te vinden.

 • Annet

  on

  Lieve Harm, heel mooi omschreven. We houden contact, kom je gauw opzoeken. Liefs Annet

 • Lida

  on

  Harm, heel veel sterkte en ik ga je volgen op jouw blog
  groetjes Lida

 • Yvonne

  on

  Harm, allereerst nogmaals heel veel beterschap. en ook wij zullen je volgen via deze blog. groetjes Yvonne en Arie..

 • Angelique

  on

  Beste Harm, Heb net met belangstelling je verhaal gelezen. Ga as maandag het ziekenhuis in voor R-DHAP kuren en moet uiteindelijk ook een autologe stamceltransplantatie ondergaan. Ben heel sportief en heb een eigen paard waarop ik iedere dag rij. Mijn vraag is eigenlijk, omdat U dit alles al heeft ondergaan, hoe lang het duurt voordat je weer een beetje vooruit kunt. bedankt voor Uw antwoord.
  Vriendelijke groeten,
  Angelique Swinkels

  • Hoi Angelique,Als je ook Facebook hebt, kun je mij misschien even toevoegen, dan kan ik jouw vraag in een PB beantwoorden.
   Groet Harm Schinkel

Comments are closed.